Sve što niste znali o LED trakama

led traka - rasvjeta u dnevnoj sobi - homelux osijek

LED trake  (led strips lights) zanimljiv su izvor svjetlosti. Izgrađene su od fleksibilnog materijala, obložene nizom dioda koje emitiraju svjetlost pravilno odvojene u razmacima 60 ili 120 dioda po metru. 

Zbog svoje štedljivosti, fleksibilnosti i jednostavnosti postavljanja, LED trake su idealno rješenje za osvjetljenje vašeg doma ili uredskog prostora. Bilo da želite dodati ambijentalnu rasvjetu svojoj kuhinji ili poslovnom prosturu, LED trake omogućit će vam elegantno rješenje za transformaciju baš svakog prostoru. Kako bi povezali LED traku potrebni su vam LED traka i AC/DC adapter s konektorima. Postavljanje trake preporučujemo uz korištenje aluminijskog profila. Ako ste izabrali led traku bez daljinskog upravljača, preporučujemo korištenje dimera za podešavanje jačine svjetlosti. Za trake koje imaju više boja – RGB trake – daljinski upravljač je obavezan. LED trake su debljine 1,6mm. Zbog svoje širine se mogu lako postaviti u bilo koje mjesto u vašem domu. LED trake se mogu skraćivati na potrebne dužine zbog čega su idealno rješenje za svakoga.

Odabir prave LED trake

komplet-led-trake-sa-adapterom-5metara-4000k-ip65
LED TRAKA SA ADAPTEROM 4000K IP65 5 METARA LSK – 621
komplet-led-trake-sa-adapterom-5metara-3000k-ip65
LED TRAKA SA ADAPTEROM 3000K IP65 5 METARA LSK-620
komplet-led-trake-sa-adapterom-i-daljinskim-5metara-RGB-ip65
LED TRAKA SA ADAPTEROM I DALJINSKIM RGB IP65 5 METARA LSK-660
komplet-led-trake-sa-adapterom-5metara-6000k-ip65
LED TRAKA SA ADAPTEROM 6000K IP65 5 METARA LSK-622

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LED traka je dostupna u cijelom rasponu boja i temperatura: uključujući hladnu, neutralnu i toplu bijelu. Ako se ne želite držati samo jedne boje, možete odabrati RGB LED trake koje mijenjaju boju. LED traka također dolazi u različitim varijantama svjetlosti od 2700k do 6500k. Dakle, postoji širok raspon svjetala koje će vam pomoći da postignete izgled kakav želite. 

LED trake obično imaju ljepljivu podlogu za jednostavnu ugradnju i lako se mogu rezati na  različite duljine sa svojih pet metara koluta. Prilikom odabira svjetlosnih traka koje želite ugraditi, važno je uzeti u obzir širinu trake u usporedbi sa širinom područja na koje je želite postaviti. Također ćete morati pogledati broj LED dioda po metru, jer to određuje hoće li svjetlost biti ravnomjerno raspršena. 

Ako imate mogućnost postavite LED trake na metalnu površinu kako bi se raspršio dio topline. Budući da se trake mogu lagano zagrijati, ako se vaše trake neće postavljati na metalnu površinu, preporučujemo postavljanje LED trake u aluminijski profil.

Postavljanje LED trake

Instaliranje LED trake vrlo je jednostavno, te ne zahtijeva znanje o elektronici. Većina svjetiljki LED trake prodaje se na kolutima od 5 m. Za ugradnju LED traka koje se napajaju iz mreže, trebat će vam vaš kolut LED trake, adapter i LED konektor. 

Kako postaviti LED traku?

  1. Izmjerite mjesto gdje ćete postaviti LED traku (zid, stol, strop) i odredite dužinu LED trake.
  2. Spojite LED traku na žicu konektora tako što ćete kraj trake umetnuti u kopču na žici.
  3. Čvrsto pritisnite stražnju stranu spojnice kako biste zatvorili kopču.
  4. Spojite konektor u adapter za napajanje
  5. Uklonite ljepljivu podlogu trake i čvrsto je pritisnite na površinu po vašem izboru, bilo da je to vaš strop, zid ili ispod pulta.
  6. Priključite adapter za napajanje u struju.

Povezivanja i tanak dizajn LED trake iz naše ponude učinit će instalaciju rasvjete lakšom nego ikad prije – čak i u najplićim profilima. Pomoću različitih tipova konektora moći ćete produžiti duljinu kabela s trake na bilo koju veličinu koju trebate, bez potrebe za lemljenjem ili nekih drugih radnji. 

Postavljanje LED trake u unutarnjem prostoru

LED trake se izvrsno uklapaju u vaš interijer pogotovo ako se postave na strateški dobra mjesta gdje će istaknuti dodatno spušteni strop, zid ili određeni komad namještaja poput stola, kuhinjskog elementa, šanka, kreveta ili čak televizora u dnevnoj sobi. Na mjestima gdje nije moguće sakriti LED traku, preporučujemo korištenje aluminijski profila koji će vam dati puni svjetlosni efekt i elegantniji izgled prostora.

LED svjetlosne trake također izgledaju sjajno kada su postavljene ispod raznih komada namještaja (npr. Ormarić, stol, kuhinjski element). Većina namještaja je dovoljno duboka da se traka smjesti prilično daleko, što će osigurati da dobijete potpuni svjetlosni efekt, a pri tome da se ne vide LED trake i adapter za napajanje. Postavljanjem LED trake ispod kuhinjskog elementa osim što ćete osvijetliti dodatno radnu površinu, dobit ćete efekt profesionalne kuhinje.

led traka - rgb LED rasvjeta - gaming stol - homelux osijek 

Trik za osvjetljenje zida sobe je zapravo vrlo jednostavan. Sve što trebate napraviti je postaviti aluminijsku lajsnu za LED traku na gornji dio podne lajsne i učvrstiti. Nakon postavljanja ALU lajsne zalijepite LED traku unutar ALU lajsne i postavite difuzor kako bi sakrili LED traku.

LED traka se može još koristiti i u spavaćoj sobi za osvjetljenje ogledala ili kreveta. Postavljanjem LED trake oko ogledala osim što ćete dobiti upečatljiv estetski izgled imat ćete više svjetlosti prilikom šminkanja ili pravljenja frizure. Druga opcija je postavljanje LED trake na područje ispod kreveta. Kako bi što efektnije bilo osvjetljenje, potrebna je minimalna širina okvira kreveta od 1cm. 

Ako već nemate Philips ambilight televizor preporučujemo postavljanje LED trake na poleđinu televizora radi dodatnog efekta – pozadinskog osvjetljenja. U ovom slučaju preporučujemo RGB LED traku koju dobijete uz daljinski upravljač s USB nastavkom koji možete priključiti direktno u USB televizora. Daljinskim upravljačem si možete birati boju svjetla, jačinu svjetla ili odabrati predefinirani način rada (flash, fade, jump, slow, quick). 

Vaše kupatilo može u par koraka postati elegantno i moderno uporabom LED trake koja se može postaviti ispod ormarića, ogledala, stepenica ili na zid/strop. Ideja ima puno!

led traka - rasvjeta u kupatilu - homelux osijek

Postavljanje LED trake u vanjskom prostoru

Ako želite postaviti LED traku na otvorenom, morat ćete kupiti LED trake i vodootporne adaptere. Postupak spajanja je identičan kao i za unutarnju rasvjetu, međutim treba obratiti pozornost da proizvodi budu za vanjsku uporabu.  

Kako spojiti svjetla LED trake zajedno

Ako vaš projekt zahtijeva LED trake duljine više od 5 metara, možete jednostavno spojiti više LED traka zajedno, međutim njihovo povezivanje spojnom žicom prouzročit će pad napona kako struja teče od jedne LED trake do druge, a vaša će rasvjeta postati slabija kako se kreće niz strujni krug. Umjesto toga, morat ćete spojiti sve LED trake na pojačalo zasebno spajanjem jednog kraja svake trake na uređaj pomoću LED konektora. Alternativno, možete koristiti razdjelnik kabela koji radi na isti način, ali zahtijeva samo jednu žicu. Obje ove metode će osigurati da neće doći do pada napona.

Led traka - homelux osijek

Zaključak

Led svjetla su energetski učinkovita, efikasna i praktična. LED rasvjeta u 21. Stoljeću slovi kao glavno rješenje niza problema – od ekoloških do onih iz branše marketinga i oglašavanja putem velikih svjetlečih reklama koje koriste posebne “power” LED diode. Nepobitne činjenice povezane sa ovim proizvodom – male dimenzije, izuzetna kontrola nad emitiranim svjetlom, otpornost na niske i visoke temperature, led diode ne sadrže živu, visoka trajnost – mogu trajati i do 100 000h, mogu se reciklirati i iznimno su štedljive. 

HomeLUX u ponudi ima sve što vam je potrebno za uspješno instaliranje i postavljanje LED traka. Na našoj web stranici www.homelux.hr u kategoriji  “LED trake” možete odabrati različite tipove proizvoda od aluminijskih profila, daljinskih upravljača, konektora, kontrolera, napajanja, pojačala i raznih tipova LED traka. Za sva pitanja o unutarnjoj i vanjskoj rasvjeti, slobodno nas kontaktirajte putem email: prodaja@homelux.hr, telefonskim putem na broj +385 91 537 1434 ili nas posjetite na adresi 31000 Osijek, Ul. J.J.Strossmayera 1.  

Ukoliko se još uvijek niste odlučili za LED rasvjetu, proučite neke činjenice o “Potrošnji LED traka” i “LED rasvjeta da ili ne”  koje će vam sigurno promijeniti mišljenje u vezi LED traka i LED rasvjete.